De inhoud is geladen.

Logo Omgevingstraject Grijpskerk Norg

Uitfasering en afbouw

Uitfasering en afbouw

Lees meer over de uitfasering en het afbouwtraject van de ondergrondse gasopslagen in Grijpskerk en Norg.

De gasopslag in Grijpskerk wordt nu omgebouwd naar een gasopslag voor laagcalorisch aardgas. Dit is het gas dat u thuis gebruikt. De gasopslag Norg was hier altijd al geschikt voor.

Energievoorziening

Gasopslagen spelen een belangrijke rol in de energievoorziening. Aardgas wordt vaak gebruikt voor het verwarmen van gebouwen of voor de productie van stroom en als grondstof voor de industrie.

Het gebruik van aardgas is afhankelijk van het seizoen. In de winter is er door het koude weer meer vraag naar aardgas dan in de zomer. Een deel van het gas dat in de zomer beschikbaar is, wordt in de gasopslag bewaard. De gasopslagen in Grijpskerk en Norg zijn daarom belangrijk voor de leveringszekerheid in de winter.

Veranderend gebruik gasopslagen

In 2018 besloot het kabinet om zo snel mogelijk te stoppen met de gaswinning uit het Groningenveld. Omdat steeds meer mensen gebruik maken van duurzame energie, neemt de vraag naar aardgas verder af.

Eerste stap gezet

De eerste stap in het veranderde gebruik van de ondergrondse gasopslagen is inmiddels in gang gezet. Dit is de omzetting, ook wel conversie genoemd, van de ondergrondse gasopslag Grijpskerk. Dit was een opslag voor hoogcalorisch aardgas en wordt een opslag voor laagcalorisch aardgas. Dit gas wordt gebruikt door de Nederlandse huishoudens.

Genoeg voorraad

De opslag in Norg wordt sinds de ingebruikname in 1997 ingezet als laagcalorische gasopslag. De voorraad van de opslag in Grijpskerk en in Norg samen is voldoende om de leveringszekerheid bij hoge vraag te borgen. Dit betekent dat de volgende stap in het afbouwtraject kan worden gezet en het Groningenveld versneld en volledig kan worden gesloten.

De stappen van het omgevingstraject

De eerste stappen zijn inmiddels gezet.

  1. Afgerond: Ombouw gasopslag Grijpskerk

    Grijpskerk wordt omgebouwd naar een opslag voor gas dat huishoudens gebruiken. Norg wordt al voor dit gas gebruikt.

  2. Afgerond: Sluiting Groningenveld

    Vanaf 1 oktober 2023 komt er na 60 jaar een einde aan de gaswinning uit het Groningenveld. Lees meer in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

  3. Nog te doen: Stoppen van de opslagfunctie in Norg

    En als het veilig kan, mogelijke winning van kussengas in Norg.

  4. Nog te doen: Stoppen van de opslagfunctie in Grijpskerk

    En als het veilig kan, mogelijke winning van kussengas in Grijpskerk.

  5. Nog te doen: Mogelijke herbestemming

    Als de productie is gestopt, krijgen de locaties misschien een nieuwe bestemming. Dit gaan we bespreken in het omgevingstraject.

Heeft u gevonden wat u zocht?