Verslag omgevingstafel Grijpskerk 12 december 2024
Hier vindt u het verslag van de omgevingstafel die plaatsvond op 12 december 2024 in Grijpskerk.
Agenda
- Welkom
- Terugkoppeling evaluerend onderzoek omgevingstafel Norg
- Statusupdate en locatiekeuzes van de aanvullende monitoring
- Plan van Aanpak vervolg Omgevingstraject
- W.v.t.t.k.
Welkom
De voorzitter heet de aanwezigen welkom. Sebastiaan Gaikema, voor het eerst aanwezig namens de gemeente Westerkwartier, introduceert zich kort, gevolgd door een korte introductieronde van de overige aanwezigen.
Terugkoppeling evaluerend onderzoek omgevingstafel Norg
In opdracht van de vier partijen van het Omgevingstraject heeft Carina Wiekens van de Hanzehogeschool onderzoek gedaan naar de omgevingstafel Norg. Met instemming van de tafel Norg is aan de Hanzehogeschool gevraagd terug te kijken op het proces tot dusver en advies te geven over de inrichting van de volgende fase in het traject (ook met het oog op gesprekken over een investeringsagenda en het winningsplan dat NAM in september 2023 heeft ingediend voor het kussengas in Norg). Inmiddels is het rapport ervan afgerond en besproken met de deelnemers van de omgevingstafel Norg.
Het onderzoek is niet in Grijpskerk uitgevoerd, maar is toch nuttig voor het vervolg van de tafel in Grijpskerk aangezien het doorlopen proces vergelijkbaar is. Hierom geeft de voorzitter vanavond een korte terugkoppeling over het onderzoek. In zijn terugkoppeling zijn de hoofdonderwerpen:
- Algemene informatie over het onderzoek
- Stappen/methoden in het onderzoek
- Conclusies
- Aanbevelingen
Bewoners geven aan veel zaken te herkennen. Naar aanleiding van de presentatie geeft een van de deelnemers aan dat Grijpskerk ook mee zou moeten delen in de lustenverdeling van Norg, omdat het kussengas van Norg gewonnen kan worden doordat Grijpskerk als L-gasopslag is gaan functioneren. Een andere deelnemer deelt deze visie niet, maar is wel van mening dat er, gelet op de waarde van de opslag in de Nederlandse energievoorziening, een investeringsagenda gekoppeld zou moeten worden aan de opslagfunctie.
De voorzitter onderstreept dat er over dit onderwerp ook binnen de stuurgroep verschillende inzichten bestaan.
Statusupdate en locatiekeuzes van de aanvullende monitoring
Kay Koster (geoloog bij TNO, digitaal aanwezig) neemt de tafel mee in de technische beschrijving van het plan voor aanvullende monitoring. Kay is gespecialiseerd in bodemdaling en de ondiepe bodem in met name in de delta- en kustgebieden in Nederland. Hij geeft een uitgebreide toelichting op de locatiekeuze voor de zogenaamde "superstations": de locaties waar meerdere meetmethoden worden gecombineerd.
Na het overleg wordt het document digitaal toegestuurd, zodat de deelnemers het na kunnen lezen en hun vragen via mail of in het volgende overleg kunnen stellen.
Er wordt aan tafel gevraagd waarom er juist niet bij sloten gemeten gaat worden. Men geeft aan juist te verwachten dat er een relatie ligt tussen het afkalven van slootkanten en de trillingen aan de oppervlakte die men ervaart. Dit gaan we na bij Peter van der Gaag.
Naar aanleiding van de presentaties worden de volgende acties vastgesteld en suggesties gedaan:
- Voor de omgeving van de opslag in Grijpskerk is het van belang dat trillingen in de ondiepe ondergrond worden gemeten.
- In het overleg wordt nog een alternatieve locatie aangedragen. Het betreft een boerderij, in privé-eigendom, aan de weg tussen Kommerzijl en Niezijl.
- Andermaal wordt de vraag voorgelegd of de StabiAlert-meter niet gebruikt kan worden. Wederom geeft de voorzitter aan dat uit wordt gegaan van een programma van eisen. Als StabiAlert daaraan voldoet, kunnen ze worden opgenomen in de aanbesteding.
- Er is nog enige onzekerheid rond de locaties voor de superstations in Grijpskerk. Het is goed om te weten of er bijvoorbeeld plannen zijn voor bouwactiviteiten. Dat zorgt mogelijk voor teveel ruis op de meters en maakt de verkregen gegevens van die locatie eigenlijk onbruikbaar.
- De volgende stap in dit proces is een veldbezoek.
Plan van Aanpak vervolg Omgevingstraject (zie bijlage concept PvA)
Met de tafel is het concept Plan van Aanpak gedeeld.
Het Omgevingstraject Grijpskerk Norg loopt inmiddels twee jaar. In deze eerste fase van het Omgevingstraject kende het proces aan de beide tafels een vergelijkbaar verloop. Vaak kwamen dezelfde onderwerpen in de gesprekken naar voren. In de volgende fase zullen de gesprekken meer uit elkaar gaan lopen, aangezien NAM voor gasopslag Norg een winningsplan in heeft gediend, maar (nog) niet voor gasopslag Grijpskerk.
Om de stand van zaken en de meetresultaten van het plan voor aanvullende monitoring te delen met de omgeving wordt een klankbordgroep opgericht. Het voorstel is dat de huidige tafel in deze groep opgaat. Het staat huidige deelnemers vrij om deel te nemen aan deze nieuwe klankbordgroep of om zich af te melden. Daarnaast is er ook ruimte voor nieuwe deelnemers.
Deze groep zal minder regelmatig bijeenkomen dan de huidige omgevingstafel. Aan deze groep zal ook de stand van zaken van de behandeling van het winningsplan in Norg worden toegelicht, zoals nu ook al het geval is. Het Plan van Aanpak is een document waarin dit nader staat uitgelegd en wordt gebruikt om het inrichten van de volgende fase te stroomlijnen.
De voorzitter deelt mee dat in komende twee maanden verder gecommuniceerd zal worden over de volgende stappen.
W.v.t.t.k.
- Verslag van het vorige overleg kan op de website worden geplaatst.